8. in 9. maja 2009 je v Kulturnem domu Črnomelj potekal Glas mladih 2009, ki prerašča v enega izmed najkakovostnejših slovenskih festivalov za mlade glasbenike.

Prvi, petkov večer, je bil namenjen osnovnošolskim glasbenikom, drugi, sobotni večer, pa glasbenikom od 15 do 30 let starosti. V dveh večerih se je v dveh kategorijah »Neobjavljena skladba« in »Že objavljena domača ali tuja skladba« predstavilo skupno 31 glasbenih točk oziroma 52 glasbenikov, ki so prišli z vseh koncev Slovenije in tudi tujine. 9 – članska strokovna komisija (Kristina Oberžan, Ani Jankovič Šober, Mladen Babič, Miroslav Dizdarevič, Rudi Vlašič, Tomi Gavranič, Aleksander Riznič, Tugomir Androja, Anton Grahek) in občinstvo, so imeli zahtevno delo, da so izbrali najboljše. Zmagovalki Osnovnošolskega glasa mladih 2009 sta postali: Heidi Balkoveciz Tribuč (v kategoriji »Neobjavljena skladba«) in Martina Mravinec iz Kanižarice (v kategoriji »Že objavljena domača ali tuja skladba«). Zmagovalci Glasa mladih 2009 za mlade glasbenike od 15 do 30 let pa so: rock skupina The Curves iz Črnomlja in okolice (v kategoriji »Že objavljena domača ali tuja skladba«) in Amina Majetič iz Celovca v Avstriji (v kategoriji »Neobjavljena skladba«).

Ker je ZIK Črnomelj praznoval 50-letnico organiziranega izobraževanja odraslih v Beli krajini, so nagrade najboljšim podeljevale belokranjske doktorice in doktorji znanosti: Lidija Vraničar, Katja Filipčič, Božidar Flajšman, Vida Čadonič Špelič, Marica Prijanovič Tonkovič, Marjan Tkalčič, Petra Štefanič Anderluh in Janko Lozar ter županja Občine Metlika in poslanka v Državnem zboru Renata Brunskole. Nagrade na Osnovnošolskem glasu mladih pa sta podelila zlata maturanta Gimnazije Črnomelj: Barbara Breznik in Srđan Mitrovič ter člana skupine 2 B: Gašper in Jernej Mihelič.

Poleg visoke kakovosti nastopajočih, je poseben pečat Glasu mladih 2009 dalo nepozabno občinstvo, ki je spodbujalo prav vse mlade glasbenike.

Povezave do nekaterih medijskih objav o Glasu mladih 2009 (prvo povezavo odprete tako, da jo kopirate in prenesete v internetni brskalnik):

Utrinki z obeh večerov:

- Osnovnošolski glas mladih 2009, petek, 8. maj 2009, ob 20.00 v Kulturnem domu Črnomelj (Foto: T. Urh:):

- Glas mladih 2009 (glasbeniki od 15 - 30 let starosti), sobota, 9. maj 2009, ob 20.00 v Kulturnem domu Črnomelj (Foto: T. Urh):