31. januarja 2020 je ZIK Črnomelj v Kulturnem domu Črnomelj organiziral 13. Dobrodelno prireditev Jasna. Tokratna rdeča nit »ljudsko = moderno« je obiskovalce osveščala o pomenu ohranjanja kulturne dediščine za prihodnje rodove. Tradicionalno so priložnost za predstavitev občinstvu dobili domači belokranjski ustvarjalci.

Prejemnica sredstev je bila Vokalna skupina Kresnice, ki deluje znotraj KUD Božo Račič Adlešiči. Skupina že dolga desetletja ohranja bogato pevsko izročilo Adlešičev s širšo okolico in skrbi, da številne belokranjske ljudske pesmi niso utonile v pozabo in še vedno živijo med ljudmi.

S prodanimi vstopnicami, prostovoljnimi prispevki in nakupom umetniških del Mednarodne kiparske kolonije mladih Črnomelj je bilo na Jasni 2020 za Kresnice zbranih 1.196,00 EUR.

Z modernejšimi priredbami belokranjskih ljudskih v različnih glasbenih stilih so se predstavil: Janez Doltar s tamburaši, Kafergeist, Martina in Marko, Kofeini, Bocorollx, Simona Vranešič – Maccy, Vokalna skupina Duma, Samorog in Adlešički tamburaši. Orientalsko plesno društvo Arabeska je zaplesalo na belokranjske melodije, Kresnice iz Adlešičev in Otroška folklorna skupina Kresničke POŠ Adlešiči pa sta domače izročilo prikazali na ljudski način.

Program sta v duhu modernosti in tradicije povezovala Daša Schweiger in Tadej Fink. Obiskovalce in nastopajoče je nagovorila Danijela Nedič Orešič, direktorica občinske uprave Črnomelj, ki je Kresnicam simbolično predala zbrana sredstva. Kresnice bodo, po besedah predsednice Majde Veselič, sredstva porabile za nadaljevanje svojega dela in snemanje zgoščenke belokranjskih ljudskih pesmi.

Foto: Tomaž Čurk, ZIK Črnomelj