MAJHEN DOM VELIKIH ZAČETKOV

01 sokolskidom19022020_800x0Pot Kulturnega doma Črnomelj se je začela leta 1926, ko je bil črnomaljski sokolski dom zgrajen kot prostor za športne in kulturne prireditve ter kino predstave. Med leti 1941 in 1943 je bila stavba pod italijansko okupacijo, v njej pa so potekale razne politične manifestacije in projekcije filmov. Ko je Črnomelj postal prvo osvobojeno ozemlje med drugo svetovno vojno, se je ključno državno dogajanje z vsemi pomembnimi osebnostmi političnega in kulturnega vrha preselilo v takratni dom ljudske prosvete. V stavbi je med 19. in 20. februarjem 1944 potekalo prvo zasedanje SNOS (Slovensko narodnoosvobodilni svet), kjer so bili postavljeni temelji slovenske državnosti, sprejeti so bili številni odloki, ki so še danes temelj slovenske parlamentarnosti in najvišje stopnje slovenske ljudske oblasti. V kulturnem domu je v letih 1944 in 1945 delovalo tudi Slovensko narodno gledališče, ki se je prvič ponašalo z zavedanjem in poimenovanjem 'slovensko', saj je pred tem obstajalo zgolj narodno gledališče. Gledališče je uprizarjalo slovenske in kulturne klasike ter s tem spodbujalo visoko kulturo in umetnost.

KULTURNI SPOMENIK DRŽAVNEGA POMENA

Zaradi zasedanja SNOS in delovanja SNG je Kulturni dom Črnomelj od leta 1999 kulturni spomenik državnega pomena z lastnostmi zgodovinskega spomenika. Kulturni dom je bil do leta 2007 v postopku denacionalizacije, danes pa je v lasti Ministrstva za kulturo. Zaradi zgodovinskih, umetnostno-arhitekturnih, kulturnih in drugih izjemnih lastnosti nosi poseben pomen za Republiko Slovenijo ter je pod konzervatorskim upravljanjem, za katerega je odgovoren Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

pridruzi_se

KJE SMO S PRENOVO?

Kulturno ministrstvo je v letu 2019 v celoti restavriralo avlo kulturnega doma. V letu 2020 načrtuje izdelavo projektne naloge za popis stanja pri restavratorskem centru, v letu 2021 pa se naj bi izdelala projektna dokumentacija za celovito obnovo stavbe ter pridobilo gradbeno dovoljenje za prenovo.

Kulturni spomenik vsekakor mora pričati o svoji pomembni preteklosti, sočasno pa mora služiti potrebam sodobnega časa.

kulturni dom