Kino Črnomelj je začel delovati 5. 10. 1930 kot SOKOLSKI KINO. Najprej so se predvajali nemi filmi ob spremljavi žive glasbe.
Prvi filmi so se predvajali na kino aparaturah, ki jih je poganjalo oglje, sledijo jim ruski kinoprojektorji od leta 1953 do leta 1999,ko jih nadomesti sodobnejši dolby digital projektor Wassmann. Med drugo svetovno vojno je bil črnomaljski kino edini delujoč kinematograf na osvobojenem ozemlju.

vezenina_bk


Kino Črnomelj je v mesecu februarju 2015 izvedel digitalizacijo kinematografa in zamenjavo filmskega platna. Projekt digitalizacije Kina Črnomelj sta sofinancirala Občina Črnomelj in Slovenski filmski center, Javna agencija.

Črnomaljski Kino vodi filmski program za vse tri belokranjske občine, sledi novostim svetovne filmske produkcije in želi ustreči okusom vseh generacij. ZIK Črnomelj je po nekaj desetletjih ponovno obudil letni kino na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj. Prav tako s kinom pod zvezdami sodelujemo v drugih krajih po Beli krajini.


Art Kino Mreža Slovenije

Kino Črnomelj je od leta 2010 član Art kino mreže Slovenije, ki združuje slovenske kinematografe ter prikazovalce kakovostnega in umetniškega filma. Naloga kino mreže je vzpodbujati povezovanje kinematografov na nacionalni ravni, kakor tudi njihovo vključevanje v evropske mreže. Art kino mreža Slovenije (AKMS) trenutno združuje 28 mestnih kinematografov iz vse Slovenije, ki prikazujejo kakovostne domače, evropske in svetovne filme in izvajajo programe filmske vzgoje. Članstvo v Art kino mreži Slovenije omogoča kinematografom prijavljanje na javne razpise Ministrstva za kulturo RS in Slovenskega filmskega centra, Javne agencije RS.

V našem kinematografu poleg rednega programa poteka tudi filmsko-vzgojni program. Program omogoča ogled filmskih projekcij in spremljevalnih dejavnosti: pogovori o filmih, ustvarjalne delavnice, ogledi kino kabine, spoznavanje poklicev v kinu. Več informacij o programu in možnostih prijave najdete na spletni strani: Art kino mreža.

V program filmske vzgoje v AKMS (Art kino mreža Slovenije) se v šolskem letu 2022/2023 lahko vključijo vse generacije otrok in mladih. Cena vstopnice za ogled filma je enaka redni ceni šolske vstopnice art kinematografa. Novosti v programu filmske vzgoje za vzgojno-izobraževalne ustanove za šolsko leto 2022/2023 najdete TUKAJ (Šolski katalog 2022/23).Za več informacij, izbiro filma in prijavo se obrnite na: kino@zik-crnomelj.si ali telefonsko številko: 07 30 61 392.

Kino Črnomelj je v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije aktivno sodeloval pri uvedbi filmske vzgoje v učne načrte izobraževalnih ustanov. S šolskim letom 2020/2021 sta učencem in dijakom na voljo nova izbirna predmeta Film (SŠ) in Filmska vzgoja (OŠ).

Povezave:


Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo in Slovenski filmski center, Javna agencija RS.

ministrstvo za kulturologo sfc

europa cinemas


Europa Cinemas

Kino Črnomelj je leta 2014 postal član ugledne mednarodne mreže Europa Cinemas. To pomeni, da se bo Kino Črnomelj zavzemal za:

  • spoštovanje filmske umetnosti in promoviranje filmske kulture,
  • prikazovanje višjega deleža kakovostnega filmskega programa (t.i. art kino),
  • prikazovanje višjega deleža evropskih filmov in filmov iz tretjih držav,
  • prikazovanje višjega deleža neodvisnih filmov,
  • namenjanje posebne pozornosti filmski vzgoji otrok in mladostnikov,
  • skrb za filmsko izobraževanje in vzgojo vseh starostnih skupinobčinstva.

Kinodvorana ZIK Črnomelj je prostor kulture, ki občinstvu ponuja raznolik program vrhunske kakovosti. Obiskovalci si lahko ogledajo kakovosten film, se razvedrijo ob ogledu gledališke predstave, svoje estetske užitke zapolnijo tudi z drugimi pestrimi kulturnimi prireditvami in dogodki.

Popularne filmske uspešnice ostajajo del programa črnomaljskega kina.


europa cinemas ministrstvo za kulturo logo_akms_izbran_0x100 logo sfc ess_color