Kino Črnomelj je skupaj z dvajsetimi kinematografi, člani Art kino mreže Slovenije (AKMS), 8. marca preko spletne platforme združenja omogočil ogled skrbno izbranega filmskega programa. Platformo smo pripravili v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranimo stik s svojimi obiskovalci. K večji dostopnosti do kakovostnih filmov pa bo platforma pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. Filme si bodo tako preko spleta lahko ogledali vsi, ki zaradi katerega koli razloga ne bodo mogli v kino.

20 najbolj gledanih filmo (pdf; 4,591 kB)v v slovenskih kinih leta 2020.

Kino Črnomelj je začel delovati 5. 10. 1930 kot SOKOLSKI KINO. V začetku je kinoaparature poganjalo oglje, predvajali so se nemi filmi ob spremljavi žive glasbe. Od leta 1953 sta bila v kinokabini dva ruska kinoprojektorja, ki jih je leta 1999 nadomestil sodobnejši kinoprojektor. Hiter napredek tehnologije je pripeljal leta 2015 do digitalizacija kinematografa, ki sta jo sofinancirala Občina Črnomelj in Slovenski filmski center, Javna agencija. Kinokabina je opremljena z novim digitalnim projektorjem in 35 mm projektorjem za potrebe predvajanja starejših fimskih klasik. Z digitalizacijo kinematografa (film se lahko predvaja takoj ob uradnem pričetku predvajanja v Sloveniji) se je začelo večati stevilo obiskovalcev na filmskih predstavah. Leta 2015 beležimo 6412 obiskovalcev, leta 2016 obišče kino 6757 obiskovalcev, leta 2017 je število obikovalcev 7056, leta 2018 obišče kino 7539 obiskovalcev, leta 2019 je število obiskovalcev na filmskih predstavah 8291.

Črnomaljski kino kot edini redno delujoč kinematograf v Beli krajini se je v širšem slovenskem prostoru uveljavil s skrbno izbranim programom, šolskimi filmsko-vzgojnimi projekcijami in s filmskim abonmajem. V dvorani kina pogoto gostimo številne slovenske filmske ustvarjalce, ki svoje filme predstavijo v sproščenem pogovoru z obiskovalci.

Kino Črnomelj je član Art kino mreže Slovenije in Europa Cinemas.

Črnomaljski kino, ki vodi filmski program za vse tri belokranjske občine, sledi novostim svetovne filmske produkcije in želi ustreči okusom vseh generacij.

Zaradi pandemije novega koronavirusa v letu 2020 so filmski studii pričetke predvajanja nekaterih svojih najtežje pričakovanih naslovov zamaknili, mnoge filme so umaknili iz distribucije, nekatere pa lansirali na spletu. Na vrhovih svetovnih kino lestvic tako tokrat ne najdemo naslovov, ki smo oziroma bi jih pričakovali v običajnih okoliščinah. Na uspeh filmov v kinematografih pa je vplivalo predvsem to, kdaj so bili predvajani in kakšni ukrepi so bili takrat v veljavi. Kino Črnomelj je bil v letu 2020 zaprt 170 dni, v vmesnem obdobju med prvim in drugim zaprtjem pa so veljali strogi varnostni ukrepi (zmanjšana kapaciteta dvorane z razmiki med sedeži, obvezno nošenje mask itd.). Po vzpodbudnem preteklem letu, ko je število obiskovalcev naraščalo, smo leto 2000 zaključili s skupno 60 % zmanjšanjem števila gledalcev v primerjavi s prejšnjim letom. Veselimo se prihajajočih filmov in vrnitve gledalcev, ko se situacija umiri!

Lestvica najbolj gledanih filmov v Kinu Črnomelj od 1987 do 2020:

TITANIK 4495 gledalcev

KREMENČKOVI 3514 gledalcev

LEVJI KRALJ 2578 gledalcev

CASPER 2160 gledalcev

VARUH MEJE 1726 gledalcev

SAM DOMA 1202 gledalcev

ROBIN HOOD-PRINC TATOV 1117 gledalcev

KDO JE POTUNKAL ROGERJA ZAJCA 1007 gledalcev

TOP GUN 963 gledalcev

ASTERIX IN OBELIX PROTI CEZARJU 961 gledalcev

GREMO MI PO SVOJE 903 gledalcev

ACE VENTURA 890 gledalcev

PLATOON-VOD SMRTI 863 gledalcev

POCAHONTAS 834 gledalcev

KOŠARKAR NAJ BO 754 gledalcev

MISIJA NEMOGOČE II. 738 gledalcev

KAVARNA ASTORIA 695 gledalcev

VRNITEV V PLAVO LAGUNO 685 gledalcev

NA SVOJI VESNI 589 gledalcev

GAJIN SVET 584 gledalcev

UMAZANI PLES 575 gledalcev

POJDI Z MANO 575 gledalcev

NE POZABI DIHATI 559 gledalcev

FILMSKO VZGOJO za šolsko leto 2021/2022 najdete na povezavi https://www.kinodvor.org/novi-solski-katalog-20212022/

V kinu Črnomelj ponujamo več možnosti za izvedbo šolskih projekcij, ki temeljijo na aktualni ponudbi filmov ter na seznamu priporočenih filmov, za katere so pripravljeni tudi dodatni materiali in dejavnosti. Po ogledu izbranega filma lahko izvedemo tudi pogovore ali delavnice.

Dodajamo še nekaj priporočenih filmskih naslovov, za katere menimo, da izstopajo po kvaliteti, sporočilni vrednosti in možnosti poglobljenega pedagoškega dela, pogovora po filmu, ustvarjalnih delavnic in filmskih kulturnih dni.

SREČA NA VRVICI / v slovenščini, 5+
mladinski film / režija: Jane Kavčič / scenarij: Jane Kavčič, po romanu Vitana Mala / igrajo: Matjaž Gruden, Mitja Tavčar, Nino de Gleria, Polona Rajšter, Andrej Djordjevič, Vesna Jevnikar, Nataša Rojc / 1977, Jugoslavija (Slovenija) / 2020, digitalna restavracija / distribucija: Slovenski filmski center / 83'

Glavni junak filma je deček Matic, ki ga ima mama sicer rada, a kaj, ko ima preveč opravkov sama s seboj in s svojim delom v službi. Maticev oče pa je službeno v Libiji. Razumljivo je, da njegov najboljši prijatelj postane Rok, fant njegovih let. Nenadoma pa se Matičevo življenje spremeni. Filmarji ga povabijo k sodelovanju, postane glavni junak filma. Ob njem je pes, velik in črn - novofundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju?

ROCCA SPREMINJA SVET / podnapisi, 8+
mladinski film / Rocca verändert die Welt / režija: Katja Benrath / scenarij: Hilly Martinek, po ideji Astrid Lindgren / igrajo: Luna Maxeiner, Caspar Fischer-Ortmann, Fahri Yardim, Mina Tander, Barbara Sukowa, Luise Richter, Leo Knizka / 2019, Nemčija / distribucija: Demiurg / 101'

Rocca je prav posebno dekle: neustrašna, iznajdljiva, navihana in vedno pripravljena priskočit na pomoč. Zase skrbi bolj kot ne sama, saj je njen oče daleč v breztežnostnem prostoru mednarodne vesoljske postaje, od koder jo ljubeče in skrbno spremlja, mamo pa je izgubila že ob rojstvu. Rocca tekoče govori štiri jezike, zna oskrbeti rane, voziti letalo in z njim pristati, saj je tudi sama sodelovala v programu za pripravo astronavtov. Ko se preseli v Hamburg k babici, da bi tam obiskovala šolo, se stvari zapletejo. Babica, s katero se ne razumeta dobro, mora po nezgodi v bolnišnico. Dekle tako ostane samo v veliki vili, na vrata pa kmalu potrka socialna služba. A Rocca je odločena, da lahko sama poskrbi ne le zase, ampak tudi za druge ljudi brez pravega doma, zato se z novimi prijatelji odloči, da svetu povrne pravičnost in prijaznost.

nagrade: Mednarodni filmski festival za otroke in mladino Zlin 2019 (najboljši otroški celovečerni film, posebna omemba žirije), nagrada za izsopajoč otroški oz. mladinski film na 69. podelitvi nagrad za nemški film

SALON PRI ROMY / podnapisi, 9+
mladinski film / Kapsalon Romy / režija: Mischa Kamp / scenarij: Tamara Bos / igrajo: Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar, Guido Pollemans / 2019, Nizozemska, Nemčija / distribucija: Fivia / 92'

Romy živi sama z mamo, ki po novem dela vse do večera. Deklica tako popoldneve preživlja pri babici Stine, ki še vedno sama vodi svoj frizerski salon. Z njim je polno zaposlena in za Romy nima ne časa, ne potrpljenja. Nekega dne babica kupi novo blagajno, saj se zadnje čase kar naprej moti pri seštevanju. A uporaba nove blagajne ji ne gre najbolje od rok, zato ji na pomoč priskoči Romy. Kmalu ji pomaga tudi pri pospravljanju, kuhanju kave in drugih malih frizerskih opravkih. Njuno druženje zdaj postane nadvse zabavno in obema v veliko veselje. Skupno delo babico in vnukinjo zbliža. A babica postaja čedalje bolj zmedena, izgublja in pozablja stvari. Po več drobnih nezgodah jo končno odpeljejo k zdravniku, kjer ji diagnosticirajo Alzheimerjevo bolezen. Babičino življenje se čez noč obrne na glavo, Romy pa se odloči, da ji bo pomagala, ne glede na vse. Topel film, posnet po istoimenski literarni predlogi Tamare Bos (scenaristka filmov Navihani Bram, Učitelj Žaba in Mali volkodlak Dolfi) se starosti loteva na nežen, a hkrati realističen način skozi pogled desetletne deklice.

festivali, nagrade Ale Kino! – International Young Audience FF 2019 (najboljši film), Chicago International Children's FF 2019, Cinekid 2019 (najboljši družinski nizozemski film), Giffoni FF 2019 (posebna nagrada), Golden Rooster Award 2019 (najboljši mednarodni film, nagrada občinstva), Kristiansand International Children's FF 2019 (glavna nagrada), International Children's FF Bangladesh (najboljši film), Luxembourg City FF 2020 (nagrada otroške žirije), Olympia International FF for Children and Young People 2019 (najboljši scenarij za celovečerni film), Tel Aviv International Children's FF 2019 (nagrada strokovne in otroške žirije), Kids Kino International FF Warsaw (nagrada združenja ECFA)

NAPREJ / sinhronizirano, 8+
animirana komična pustolovščina / Onward / režija: Dan Scanlon / scenarij: Dan Scanlon / glasovi: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 103’

Fantazijski svet škratov, zmajev, morskih deklic, samorogov, palčkov in drugih mističnih bitij, ki so nekoč živela v pravljici, je izgubil svojo čarobnost. Namesto čarovnije prebivalci tega fantazijskega sveta uporabljajo mobilne telefone, kosilnice in avtomobile in ne znajo več čarati, še več, ob vsej moderni tehnologiji se jim to zdi nepotrebno. Zato se najstniška brata škrata Tian in Marlin odpravita na popotovanje, da bi odkrila, če je kje na svetu še ostalo kaj čarobnosti, s pomočjo katere bi lahko samo še dan preživela s svojim očetom, ki je umrl, ko sta bila še čisto majhna.

MOJ BRAT LOVI DINOZAVRE / podnapisi, 12+

mladinski film / Mio Fratello Rincorre i Dinosauri / režija: Stefano Cipani, scenarij Fabio Bonifacci po istoimenski knjigi Giacoma Mayyariola / igrajo: Alessandro Gassmann, Isabella Ragonese, Rossy de Palma, Francesco Gheghi, Gea Dall'Orto, Maria Vittoria Dallasta, Lorenzo Sisto / 2019, Italija, Španija / 101'

Jack živi v glasni in srčni družini, z dvema starejšima sestrama in mlajšim bratom Giòm, ki ima Downov sindrom. Kot otrok je Jack verjel, da ima Giò prav posebne moči, tako kot super junaki v stripih. Šele kasneje je spoznal, da so bratove moči drugačne narave. Ko začne Jack obiskovati gimnazijo, se njegov svet obrne na glavo: predvsem ko se noro zatreska v novo sošolko, družbeno aktivistko Arianno. Jack se na vso moč trudi, da bi ji ugajal. V hipu povsem spremeni slog oblačenja, zamenja krog prijateljev in celo bratec Giò postane sramotna nadloga! Jack ga na vse načine in do skrajnosti zanika. A čaka ga še težje spoznanje: če nismo sami pripravljeni sprejemati sebe, to težko pričakujemo od drugih.

nagrade: EFA - Evropska nagrada mladega filmskega občinstva 2020

MEDENA DEŽELA / podnapisi, 14+
dokumentarni film / Medena zemja / režija: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska / nastopata: Hatidže Muratova, Nazife Muratova / 2019, Severna Makedonija / distribucija: Demiurg / 86'

Globoko v makedonskih gorah, v zapuščeni vasi brez cest, elektrike in tekoče vode, živi Hatidže s svojo ostarelo materjo. Preživlja se z nabiranjem medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske. Epska, a hkrati intimna Medena dežela, polna nepričakovanega humorja in dramatičnih trenutkov, je prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

nagrade: Sundance (velika nagrada žirije in posebna nagrada za fotografijo v kategoriji svetovni dokumentarni film); nominacija za oskarja v kategorijah najboljši mednarodni celovečerec in najboljši dokumentarec; nominacija Evropske filmske akademije za najboljši dokumentarec.

RAZBIJALKA SISTEMA / podnapisi, 14+

drama / Systemsprenger / režija: Nora Fingscheidt / scenarij: Nora Fingscheidt / igrajo: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide, Lisa Hagmeiste / 2019, Nemčija / distribucija: Fivia / 118’

Devetletna Benni je glasna, divja in nepredvidljiva. S svojo nebrzdano energijo spravlja vse okoli sebe v obup. Rejniška družina, mladinski dom ali šola – kamorkoli pride, takoj spet leti ven. Pri tem pa si želi le eno: nazaj domov k svoji mami. Razbijalka sistema je zgodba o neukrotljivi deklici, ki ne najde svojega mesta v družbi. Film, ki tako kot njegova junakinja prekipeva od čustev in energije, je režiserki prinesel srebrnega medveda na lanskem Berlinalu in postal nepričakovana arthouse uspešnica v Nemčiji.

nagrade: Berlinale (srebrni medved – nagrada Alfreda Bauerja, nagrada bralcev časopisa Berliner Morgenpost); FEMF Piran (nagrada Art kino mreže Slovenije); Sofia (nagrada za najboljšo režijo); Bavarska filmska nagrada za najboljšo produkcijo; nagrada Evropske filmske akademije za izvirno glasbo; Palm Springs (nagrada FIPRESCI); Les Arcs (nagrada občinstva); São Paulo (najboljši igrani film v sekciji Novi režiserji); nominacija za nagrado LUX.

JADRALKE / podnapisi, 14+

dokumentarni film / Maiden / režija: Alex Holmes / scenarij: Alex Holmes / nastopajo: Tracy Edwards, Jo Gooding, Nancy Harris, Angela Heath, Marie-Claude Heys, Sally Hunter, Jeni Mundy, Dawn Riley, Tanja Visser, Mikaela Von Koskull, Claire Warren / 2018, Velika Britanija / distribucija: Demiurg / 97’

Načrt Tracy Edwards, da se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta, je bil leta 1989 nekaj popolnoma nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do finiša. Nikoli ne bodo našle sponzorja. Prešibke so in manjka jim znanja. Še prve etape jim ne bo uspelo zaključiti. Pravzaprav bodo lahko srečne, če sploh preživijo … A šestindvajsetletna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden, »stare konzerve, polne babnic«, kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo. Navdihujoč dokumentarec o Tracy Edwards, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

festivali, nagrade nagrada National Board of Review za najboljši dokumentarec; ožji izbor za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec; nominacija za nagrado BAFTA za najboljši prvenec; nominacija za nagrado Društva ameriških režiserjev (Directors Guild of America) za izjemen režijski dosežek na področju dokumentarnega filma; nagrada po izboru kritikov (Critics' Choice Award) za najboljši dokumentarec; Dublin (nagrada občinstva); Hamptons (nagrada občinstva v sklopu SummerDocs).

KONJE KRAST / podnapisi, 16+ /
drama / Ut og stjaele hester / režija: Hans Petter Moland / scenarij: Hans Petter Moland, Per Petterson / igrajo: Stellan Skarsgard, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Bjřrn Floberg, Danica Curcic, Sjur Vatne Brean, Gard B. Eidsvold, Pĺl Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tone Beate Mostraum / 2019, Norveška, Švedska, Danska / distribucija: Cinemania / 123’

November leta 1999. Sedeminšestdesetletni Trond Sander se po ženini smrti odseli iz Osla v majhno vasico na vzhodu Norveškega. Stoletje se bliža koncu in zdi se, da se končuje tudi njegovo življenje. Nekega zimskega večera spozna novega soseda Larsa, za katerega se izkaže, da je njegov stari znanec iz mladosti. Srečanje začne v njem prebujati spomine na leto 1948, ko je poletje preživljal z očetom v preprosti leseni koči ob reki. Spomini na dolge popoldneve v gozdu, jezdenje konjev in sečnjo dreves ga navdajo z občutki sreče, a mu v um prikličejo tudi prizore usodnih dogodkov, ki so obema spremenili življenje. Drama o ljubezni, izgubi, krivdi in zapuščini nacizma na Norveškem, posneta po istoimenski knjižni uspešnici Pera Pettersona. Knjiga, po kateri je posnet film, bo del učnega gradiva za maturo 2020/2021.

nagrade: Berlinale 2019 (srebrni medved za izjemen umetniški prispevek)

NIKOLI, REDKO, VČASIH, VEDNO
drama / Never, rarely, sometimes, always / režija: Eliza Hittman / scenarij: Eliza Hittman / igrajo: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon Van Etten, Drew Seltzer / 2020, ZDA / distribucija: Karantanija / 101'

Sedemnajstletna Autumn se zdi preresna za svoja leta. Medtem ko njene sošolce zanimata druženje in zabava, se Autumn drži ob strani, igra na kitaro in sklada svoje pesmi. Po šoli dela v trgovini, skupaj s sestrično Skylar. Ko zaradi nenavadnega počutja in slabosti obišče zdravnika, izve, da je noseča. Autumn otroka ne želi obdržati, vendar v majhnem mestu sredi podeželske Pensilvanije ni nikogar, ki bi ji lahko svetoval in pomagal. Zaupa le svoji sestrični in z malimi prihranki se skupaj podata v New York. Skozi intimni portret dveh deklet se izriše zgodba o prijateljstvu, pogumu in sočutju.