zik logo 150zlus logo

ponedeljek, 25. 11. 2013

Otvoritvena slovesnost Tedna medgeneracijskega učenja

V ponedeljek, 25. novembra 2013 je v Ljubljani slavnostno odprt Teden medgeneracijskega učenja. Slavnostni govorec nekdanji predsednik Danilo Türk je poudaril pomen vseživljenjskega učenja in medgeneracijskega sodelovanja.

Svoje izkušnje medgeneracijskega učenja sta predstavila tudi belokranjska Britanca Gill in Dennis Wraight, ki že vrsto let aktivno sodelujeta z Zavodom za izobraževanje in kulturo Črnomelj kot udeleženca izobraževanja odraslih in kot mentorja izobraževalnih delavnic za različne generacije.

Uradna slovesnost se je končala z okroglo mizo, na kateri so direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, pevka Tinkara Kovač, igralka Zvezdana Mlakar in kolesarka Tanja Žakeljrazpravljali o stereotipih, ki veljajo za določene generacije.

danilo turk odprtjegill and dennis

Zaplešimo po belokranjsko

V Domu starejših občanov Metlika so se družili stanovalci doma in otroci Vrtca iz Metlike. Plesali in peli so skupaj. Otroci so poznali večino belokranjskih plesov in pesmi, starejši pa smo se od njih naučili nov otroški ples in pesem, ki ga prej nismo poznali. Ves čas je z nami plesala in pela Renata Brunskole, ambasadorka medgeneracijskega učenja, ki je v svojem nagovoru lepo povezala modrost in zrelost starejših in polet in inovativnost mladih.

deca v dso metlika

Izdelovanje slaščic

V sodelovanju z Osnovno šolo Milke Šobar Nataše je za učence 8. in 9. razreda potekala delavnica peke peciva v obliki breskvic, jagod, jurčkov in kokosovih kroglic. Slaščice je izdelovalo pet učencev, na delavnici pa so bili prisotni tudi učitelji in zunanji obiskovalci. Svoje znanje s področja slaščičarstva je predstavila Valentina Jakša, udeleženka postopka ugotavljanja in vrednotenja neformalno pridobljenih znanj, ki ga izvaja ZIK Črnomelj. Učenci so z veseljem sodelovali z mentorico, spoznavali sestavine, pripravljali testo in oblikovali pecivo. Ob tem so razvijali svoje ročne spretnosti in spoznavali poklic slaščičarja.

os msn 1os msn 2

torek, 26. 11. 2013

Poznavanje germanizmov v belokranjskem narečju

Tednu medgeneracijskega učenja se je pridružila tudi Srednja šola Črnomelj. Članice študijskega krožka Germanizmi v belokranjskem narečju ZIK Črnomelj so dijakom zaključnega letnika gimnazije in zaposlenim predstavile zbirko germanizmov, ki je sad večletnega dela krožka. V narečni delavnici, kvizu, so dijaki pokazali presenetljivo dobro poznavanje že pozabljenega belokranjskega besednega zaklada. Poleg članic študijskega krožka, je članica strokovne žirije bila ambasadorica Tedna medgeneracijskega učenja, miss Slovenije 1997, mag. Maja Šimec. Vse članice žirije, predstavnice različnih generacij, so nekdanje dijakinje Gimnazije Črnomelj.

ss dijakiss komisija

Vezenje na domačem platnu in izdelava pisanic

Na Osnovni šoli Belokranjskega odreda Semič je bila za učence 7. razredov organizirana delavnica vezenja na domačem platnu in izdelovanja pisanic. Belokranjsko kulturno dediščino so učencem približale varovanki in mentorica iz Varstveno delovnega centra Črnomelj ter mentorici Vesna Veselič in Majda Mihelič, udeleženki postopka ugotavljanja in vrednotenja neformalno pridobljenih znanj na ZIK Črnomelj. Učenci so spoznali postopek izdelave belokranjske pisanice in vezli v tehniki belokranjsko tkaničenje. Na ta način smo želeli mladim približati našo kulturno dediščino, spodbuditi medgeneracijsko učenje in druženje z osebami s posebnimi potrebami.

os semic 1os semic 2

Gibanje za zdravje za starejše osebe

Člani črnomaljskega Društva upokojencev so se udeležili dogodka, ki smo ga poimenovali Gibanje za zdravje za starejše osebe. Potekal je v Domu starejših občanov Črnomelj. Namen srečanja je bil osvežiti poznavanje telovadnih vaj s preprostimi pripomočki (trak, žoga, uteži, palica), ki jih imamo doma. Fizioterapevtka Damjana Kolbezen Žepič nam je predstavila pomen gibanja za ohranjanje telesne zmogljivosti in enostavne vaje, ki jih lahko izvajamo vsak dan. Dogodka se je udeležila ambasadorka medgeneracijskega učenja Mojca Čemas Stjepanovič, ki je skupaj z nami telovadila in tako sporočala svoj odnos do gibanja in zdravega življenja.

telovadba

Podjetno v svet podjetništva

Udeleženci izobraževalnega programa Družabnik/družabnica za starejše osebe, ki ga Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj izvaja za 17 brezposelnih oseb, so se podjetno podali v svet podjetništva in pridobili mnogo koristnih informacij o tem, kako razviti poslovno idejo. Med obiskom Podjetniškega inkubatorja Podbreznik so jim izkušnje iz področja preverjanja poslovnih idej in pisanja poslovnih načrtov predstavili direktorica Razvojnega centra Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar in njeni sodelavci. Udeleženci so spoznali tudi vlogo podpornih institucij za razvoj podjetništva in za regionalni razvoj.

četrtek, 28. 11. 2013

Izdelava Miklavževega škornja

V sodelovanju z Osnovno šolo Belokranjskega odreda Semič, Vrtcem Sonček in Kulturnim centom Semič smo pripravili ustvarjalno delavnico Izdelava Miklavževega škornja, na kateri so otroci prve triade osnovne šole in starejši predšolski otroci skupaj s svojimi starši in starimi starši ročno sešili Miklavžev škorenj in ga okrasili. Delavnico je vodila predstavnica MC BIT Črnomelj Tanja Radovič. Osemnajstim otrokom in njihovim staršem ter starim staršem se je pridružila tudi ambasadorka medgeneracijskega učenja, ga. Polona Kambič, županja Občine Semič, ki je sešila Miklavžev škorenj in iz svojih osebnih izkušenj iz otroških let povedala, da je bilo nekoč medgeneracijsko učenje nekaj samoumevnega v družinah, dandanes pa je pomembno, da ga ohranjamo tudi preko organiziranih oblik izobraževanja.

miklavzev skorenj